Kalender
-
3Utstillinger
-
7Arrangement
-
1Omvisning
-
11Alle
(f.v.) Tina Jonsbu (Foto: Privat) og Nina Schjønsby (foto: Kristin Aafløy Opdan)
Velkommen til kunstnersamtale med Tina Jonsbu og kunsthistoriker Nina Schjønsby. Samtalen vil ta for seg Tina Jonsbus aktuelle utstilling VIDERE. INNTIL og prosjektet Vorma som inngår i utstillingen. Her møter vi broderiet både som kartlegging, konsept og prosess.
Prosjektet Vorma består av et omfattende broderi, en lydinstallasjon og en bok. Broderiet Vorma, august 2018 baserer seg på turer Jonsbu gikk langs elven Vorma, som ligger helt sørøst i Norge. I august 2018 vandret hun langs elva, så seg ut motiver og registrerte farger fra det hun opplevde langs elvekanten. Det har blitt til sammen 74 motiver nedfelt på et 25 meter langt linbånd, hvor arbeidet ikke er avsluttet.
Bokutgivelsen Vorma beskriver denne kunstneriske prosessen frem mot utførelsen av broderiet. Her deler Jonsbu tanker om arbeidets idé, metode, format og materialvalg mens hun forsøker å komme frem til et kunstnerisk interessant og praktisk gjennomførbart arbeid.
Tina Jonsbu (f. 1968) bor i Oslo, og arbeider hovedsakelig med tegning og broderi. Jonsbu har blant annet stilt ut sine arbeider i Soft Galleri, Oslo, Bomuldsfabriken Kunsthall, Arendal (2020), Tegnerforbundet (2017), Kunstnerforbundet (2014), Trondheim Kunstmuseum (2013), Charlottenborg Kunsthall, Danmark (2013). Hun er utdannet ved Statens Høgskole for Kunsthåndverk og Design i Bergen (1997) og har en Ph.D i kunstnerisk utviklingsarbeid ved Kunsthøgskolen i Oslo med prosjektet "Strukturer for tanke, strukturer for handling" (2020). Jonsbu er ansatt som førsteamanuensis ved fagområde tekstil ved Kunsthøgskolen i Oslo.
Se bilder og les mer om utstillingen på samtidskunst.no
Nina M. Schjønsby er faglitterær forfatter og frilansredaktør. Sammen med Halvor Haugen driver hun Tekstbyrået forlag. Hun arbeider ofte opp mot offentlige eller private arkiver. For tiden skriver hun en bok om det håndskrevne tidsskriftet Forloren Skildpadde, utgitt i 1837 av Camilla Collett & Emilie Diriks. Siste utgivelser er Lyset i flatene. I arkivet etter Harriet Backer (Uten tittel, 2021, i samarbeid med Hedevig Anker), antologien Kvisten på grenen, grenen på treet: Unge Kunstneres Samfund 1921–2021 (Press, 2021, med H. Haugen) og monografiene Bente Sætrang (Arnoldsche, 2020) og Kari Steihaug (Arnoldsche, 2022).
--
Dette er den andre presentasjonen i serien PRAKSIS som Trøndelag senter for samtidskunst gjennomfører høsten og vinteren 2022/2023. Les mer om serien nedenfor.
Arrangementet er gratis og det blir mulighet for å kjøpe seg noe å drikke i baren.
PRAKSIS er en serie kunstnerpresentasjoner som Trøndelag senter for samtidskunst gjennomfører høsten og vinteren 2022-23. Materialbaserte kunstnere og kunsthåndverkere er invitert til å presentere seg selv gjennom kunstnerpresentasjoner, kunstnersamtaler eller workshops. PRAKSIS vil gi et kunstinteressert publikum ny kunnskap om materialer, håndverksteknikker og innsikt i ulike kunstpraksiser som opptar dagens kunstnere – og som går i dybden på aktuelle kunstprosjekter.
PRAKSIS 1: Ask Bjørlo – 27. oktober
PRAKSIS 2: Tina Jonsbu – 3. november kl. 18:00
PRAKSIS 3: Siri Skjerve - 26. november - Workshop i rådhud, påmelding via post@samtidskunst.no
PRAKSIS 4: Marit Akslen – 8. desember kl. 18:00
PRAKSIS er realisert med støttet fra Kunsthåndverkernes fond og Utviklings- og formidlingstilskudd fra BKH - Bildende Kunstneres Hjelpefond.
Se video av samtalen (klikk på bildet)
Tina Jonsbu "Vorma". Foto: Susann Jamtøy / Trøndelag senter for samtidskunst
Øystein Pålsønn Lønvik: Gull og tause skoger
Kunstnersamtale med Tobias Liljedahl
Hvordan går det med prosjektet?
Juleverksted 2024
Tobias Liljedahl: Sjøfartsmuseum
Tidlig start på Kunstmarkedet
Drop-in kunstverksted: Papirskulpturer med Astrid Ljungberg
Kunstnersamtale med Toril Johannessen
Kaffe på Kunstmarkedet
KUNSTMARKED: Trondheim Open 2024