Kalender
-
4Utstillinger
-
6Arrangement
-
1Omvisning
-
11Alle
Bilde: Brit Dyrnes. Foto: Erik Børseth
Bilde: Omslagsbilde fra boken «Lyden av leire», Orfeus Publishing.
Onsdag 27. september kl. 18.00 inviterer vi til PRAKSIS: boklansering og samtale mellom kunsthåndverkerne Brit Dyrnes og Toril Redalen.
Brit Dyrnes regnes som en nestor innenfor keramikken, med et modent kunstnerskap som vitner om en stadig utforskende tilnærming til eget skapende virke. Brit Dyrnes’ praksis har vært preget av en eksperimentell tilnærming til den keramiske disiplinen. Kunsten hennes har hatt et konseptuelt tilsnitt siden 1980-tallet, og har kommet til uttrykk i alt fra blåleire til performative handlinger.
Kunstneren er svært aktiv i kunstfeltet i Møre og Romsdal, med en nylig etablering av keramikkverkstedet Kvenna i Stangvik i Surnadal, og har over 40 år markert seg som en fagpolitisk orientert kunstner viktig for kunstfeltets utvikling i Trøndelag.
Nylig var hun aktuell med utstillingen «Lyden av leire» (2022 – 2023) i KUBE hos Jugendstilsenteret. Dette var den hittils største presentasjonen av Brit Dyrnes kunstnerskap, og bestod av verk som Dyrnes har utviklet i løpet av de syv siste årene.
Toril Redalen og Brit Dyrnes har kjent hverandre siden 2007. De har delt verksted i Trondheim og delt store visjoner for hva kunsthåndverk kunne være i regionen. Dyrnes var den som viste hvor Redalen kunne grave ut blåleire på Lade i Trondheim, som har endt i flere nyskapende stedsnære og internasjonale samarbeidsprosjekter.
Boken “Brit Dyrnes – Lyden av Leire / The Sound Of Clay”
Publikasjonen "Lyden av leire" gjør et dypdykk i Brit Dyrnes lange kunstnerskap. Boken er rikt illustrert med både norske og engelske tekster. I boken bidrar blant annet formidlingskurator ved Nasjonalmuseet, Gudrun Eidsvik, med en grundig gjennomgang av Brit Dyrnes’ kunstnerskap.
I sin tekst veksler Toril Redalen mellom store filosofiske betraktninger rundt Brit Dyrnes kunstnerskap og det helt nære - tett på den intime sfære, et rom som kanskje kun kan deles av fagfeller. Kurator i Viti KUBE, Solfrid Otterholm, gjengir i tekstlig form en samtale de to hadde i oppløpet til utstillingen.
Redaktører: Solfrid Otterholm / Brit Dyrnes
Forlagsredaktør: Inger Schjoldager
Grafisk design: Øystein Arbo Studio
Oversettelse til engelsk: Peter Cripps
Boken er utgitt av Orfeus Publishing og designet av Øystein Arbo. Produsert med støtte fra Norske Kunsthåndverkere, Kunstsentrene i Norge, Møre og Romsdal fylkeskommune og Kulturrådet.
Det er mulig å kjøpe boken og få den signert under arrangementet.
Velkommen!
Brit Dyrnes (f. 1955) har utdannelse fra Kunstskolen i Trondheim (1972), Kunstakademiet i Trondheim (1974-1976 og 1977-1978) og Staatliche Akademie der Bildenden Künste, Stuttgart (1978-1979). Etter endt utdannelse etablerte hun eget verksted i Esslingen, daværende Vest-Tyskland i årene 1979-1982. Deretter flyttet Dyrnes til Trondheim der hun jobbet som keramiker og kunstner fra 1982 til 2018. Siden 2019 har Dyrnes etablert Kvenna Kunstverksted som arena og studio for keramikk i Stangvik i Surnadal, Møre og Romsdal.
https://www.kvennakunstverksted.no
---
Lenke til intervju med Brit Dyrnes i forbindelse med utstillingen på KUBE: https://norskekunsthandverkere.no/aktuelt/lyden-av-leire
Toril Redalen (f. 1973) bor og arbeider i Trondheim/Todalen. Hun har en bachelorgrad i keramikk og en mastergrad i kunst fra Kunsthøyskolen i Bergen. Redalen har vært kurator og prosjektleder for flere utstillingsprosjekter og har mange utstillinger bak seg. Senest med utstillingen «Lines Made by Walking» ved Galleri Format i Oslo sammen med kunstner Siri Skjerve. Nå arbeider hun mot utstillingsprosjektet «NATURETUR» / «Eatnemevööstede» ved Sverresborg, Trøndelag Folkemuseum i 2024. I 2023 ble Redalen tildelt Statens arbeidsstipend for 10 år.
---
PRAKSIS er en serie kunstnerpresentasjoner der materialbaserte kunstnere og kunsthåndverkere er invitert til å presentere seg selv gjennom kunstnerpresentasjoner, kunstnersamtaler eller workshops. PRAKSIS gir et kunstinteressert publikum ny kunnskap om materialer, håndverksteknikker og innsikt i ulike kunstnerpraksiser som opptar dagens kunstnere – og som går i dybden på aktuelle kunstprosjekter.
PRAKSIS er realisert med støttet fra Kunsthåndverkernes fond og Utviklings- og formidlingstilskudd fra BKH - Bildende Kunstneres Hjelpefond.
Kvennakunstverksted.no
Kunstnersamtale med Tobias Liljedahl
Hvordan går det med prosjektet?
Juleverksted 2024
Tobias Liljedahl: Sjøfartsmuseum
Tidlig start på Kunstmarkedet
Drop-in kunstverksted: Papirskulpturer med Astrid Ljungberg
Kunstnersamtale med Toril Johannessen
Kaffe på Kunstmarkedet
KUNSTMARKED: Trondheim Open 2024
ULL