"Botanikk og økokunst" kunstverksted for barn i sommerferien 2023.
Foto: Amalie Marie Selvik / Trøndelag senter for samtidskunst
I starten av sommerferien 2023 gjennomførte Trøndelag senter for samtidskunst "Botanikk og økokunst", et tredager kunstverksted for barn fra 11 til 14 år.
Hver dag fikk barna gjennomføre kunstverksteder utendørs sammen med kunstnerne Anna Liljekrantz og Eva Margrethe Ballo, og kunstformidler Amalie Marie Selvik. De to første dagene var vi ved stranden i Korsvika på Lade og siste dagen ved Theisendammen, samt noe innendørs i formidlingslokalene til Trøndelag senter for samtidskunst.
Ved å hente inspirasjon av fra sommerutstillingen «Solid Blossom» med tekstilkunstner Aurora Passero – fikk barna blant annet eksperimentere med plantefarging og plantetrykk på tekstile materialer som vi dampet i kjeler over bål i fjæra. Vi laget flagg og eksperimentere med bildeavtrykk med bruk av lokale planter på lyssensitivt fotopapir. I skogen ved Theisendammen var planen å lage kunstinstallasjoner og eksperimentere med enkle vev- og fletteteknikker med garn, seljebark og andre naturmaterialer på stedet. Men, det regnet så mye at etter en stund reiste vi tilbake til sentrum og hadde kunstverksted i kunstsenterets formidlingslokaler.
Opplegget gav tre sosiale og kreative dager 27. - 29. juni 2023, der barna fikk ny kunnskap, erfaringer og ideer rundt kunst og natur. Gjennom de forskjellige aktivitetene og prosessen fikk barna prøve ut kunstneriske uttrykk gjennom råmaterialer vi finner i naturen.
Tilbudet var gratis og støttet av Trondheim kommune og Sparebankstiftelsen SMN.
Cyanotopi fototrykk
Foto: Amalie Marie Selvik / Trøndelag senter for samtidskunst
Dag 1:
Vi startet dagen med å bli bedre kjent med hverandre og fikk se nærmere på kunsten til Aurora Passero i utstillingen. Vi snakket om tekstilkunst og fargeopplevelser gjennom vevde mønster av tråd. Om å bli inspirert av naturen, og bruke råmaterialer i naturen til å lage kunst.
Deretter ble det kunstverksted i Korsvika. Vi laget fototrykk (cyanotopi) av ville planter og blomster med lyssensitivt fotopapir. Vi startet med en kort introduksjon av cyanotypi-prosessen. Deretter plukket barna blader og planter i nærområdet, og brukte disse til fremstilling av fototrykk. I møte med sollyset skjer en kjemisk reaksjon på papiret som skaper blå bilder, mens plantene på papiret gir hvite avtrykk. Appen ARTSORAKEL ble benyttet for å identifisere plantene. Etterpå skylte vi bildene i sjøen og hang de beste bildene opp på klessnor for å diskutere resultatene.
Foto: Amalie Marie Selvik / Trøndelag senter for samtidskunst
Dag 2:
Ecotrykk - verksted i fjæra i Korsvika. Vi jobbet med plantetrykk (ecoprint) til å gi farge og mønster til tekstil. Plantenes eget naturlige fargepigment “presses” inn i stoffet og gir fargerike avtrykk på hvitt bomull. Deretter dampes tekstilrullene på bål.
Hva er et flagg og hvordan kan vi designe et flagg med farger og mønster slik at det kan utrykke noe? Er det andre måter å få farger ut av planter? Hvilke planter gir hvilke farger? Vi skal også lete etter spiselige planter og koker eget sjøsalt for å krydre popcorn.
Plantetrykk (Ecoprint)
Foto: Amalie Marie Selvik / Trøndelag senter for samtidskunst
Dag 3:
Kunstverksted med fokus på vev og fletting og flagg utendørs i et skogholt ved Theisendammen. Vi ferdigstiller tekstilene med plantetrykk til flagg. Vi finner seljetrær i området ved å bruke appen Artsorakelet. Lange greiner ble flekket av for bark som ble rullet sammen, og greinene ble til fine 'flaggstenger'. Tørket og bløtlagt seljebark ble brukt som flettemateriale. Vi spikket med kniv og brukte greiner fra vegetasjonen som ramme for å veve med garn.
Foto: Amalie Marie Selvik / Trøndelag senter for samtidskunst
Foto: Amalie Marie Selvik / Trøndelag senter for samtidskunst
Eva Margrethe Ballo og Anna Liljekrantz har begge har erfaring med å holde verksted for barn og unge innen ulike kunstuttrykk. Eva arbeider med tekstil i kombinasjon med andre materialer, og lager store installasjoner og skulpturer i stedsrelaterte prosjekter. Hun leker mye med språk, mønstre og farger. Anna har bakgrunn fra fotografi og maleri, og jobber med collage-teknikk og maleri der hun er opptatt av å både gjengi og fange opplevelser av natur og landskap. Amalie Marie Selvik er kunstformidler hos Trøndelag senter for samtidskunst med ansvar for formidling av samtidskunst til barn, unge og voksne gjennom forskjellige formidlingsprosjekter.