"Økologi og kunst" kunstverksted for barn i sommerferien
I starten av sommerferien tilbød Trøndelag senter for samtidskunst tre dager med kunstverksted for barn sammen med kunstnerne Guri Simone Øveraas og Anna Liljekrantz.
I kunstverkstedet "Økologi og kunst" (27. - 29. juni) fikk barn og ungdom i alderen 11 - 13 år mulighet til å se og uttrykke seg gjennom kunst gjennom tre dager.
Inspirasjon hentet vi fra vår sommerutstilling "Ecophilia" under Meta.Morf 2022 som er Trondheims egen festival for kunst og teknologi. Her er kunstnerne opptatt av å utforske de problemene vi mennesker skaper ved å endre på Jordas naturlige økosystemer – og foreslår ideer til å løse de økologiske utfordringene vi står overfor.
Hvordan kan kreativitet og fantasi bidra til at vi kan bli bedre til å ta vare på mikroorganismer, utryddelsestruede dyrearter og annet levende liv i våre omgivelser. Hvordan kan vi stoppe å ødelegge naturen og heller bli en sann naturelsker - en ekte økofil?
Gjennom forskjellige kunstverksteder innendørs og utendørs fikk barna utforske kunstverkene og de perspektivene som utstillingen løftet frem, og reflektere over eget forhold til naturen gjennom kunst. Her fikk de prøve ut ulike kunstuttrykk med fokus på tegning, akvarellmaleri og bildekollasj, i tillegg til å eksperimentere med lyd og funnet materialer.
Kunstverkstedene foregikk delvis innendørs i formidlingslokalene til kunstsenteret i Fjordgata 11, og utendørs ved Theisendammen og i fjæra på Korsvika stranden på Lade.
Kunstverkstedene ble ledet av kunstnerne Guri Simone Øverås, Anna Liljekrantz og kunstsenterets egen formidler Amalie Marie Selvik.
Begge kunstnerne har erfaring med å holde verksted for barn og unge innen ulike kunstuttrykk. Øverås jobber med skulptur, performance, kostymer og plagg, der bevisstgjøring av kropp og rom, sted og identitet står i fokus. Liljekrantz har bakgrunn fra fotografi og maleri, og jobber med collage-teknikk og maleri der hun er opptatt av å både gjengi og fange opplevelser av natur og landskap.
Tilbudet var gratis og kunstverkstedet "Økologi og kunst" var en del av Trondheim kommunes ferietilbud i sommer. Det er enda mange gratis aktiviteter for barn og unge i sommer som tilbys av mange ulike aktører.
Dag 1: Vi ble godt kjent med kunsten i utstillingen. Snakker om kunst og økologi. Vi gikk på ekskursjon langs Nidelven og til Torvet i Trondheim sentrum for å observere natur og dyreliv i byen gjennom tegning. Deretter tegnet og laget vi papirkollasj av fremtidens nye arter der natur og menneskeskapte ting har smeltet sammen. Og undersøkt hvordan det er å gjøre som kunstner Thomas Twaits i hans "Goatman" prosjekt der han inntar dyrenes perspektiv på verden – vil det gjøre oss bedre til å forstå oss mennesker bedre?
Dag 2: Andre dag av "Økologi og kunst" med kunstverksted med kunstnerne Anna Liljekrantz og Guri Simone Øveraas startet i fjæra i Korsvika. Vind og regn førte til at ekskursjonen ble litt kortere. Vi reste derfor tilbake innendørs på kunstsenteret med alt vi tok med oss fra Korsvika for å male med akvarellmaling og koke havsalt av sjøvann vi tok med oss fra Korsvika.
Vi lagde popkorn krydret med trøffeltang, eget sjøsalt og selvplukket timian. Drakk te laget på ferske bringebærblad drukket av store østers sjell.
Dag 3: Tredje og siste dag hentet vi inspirasjon fra lydverket til Leena Saarinen "Birdsong", og brukte dagen til lyttevandring i skogen rundt Theisendammen for å finne lyder i naturen. Lydopptak av fugler, humler, ender, fluer, jagerfly og barnehagebarn ble til lyd-tegninger som deretter ble oversatt til lyd igjen ved hjelp av den morsomme appen @phonopaper #phonopaper
Stephanie Rothenberg «Aquadisia».