ULL
05. oktober – 20. oktober 2024
- Gratis inngang
Inger Johanne Rasmussen "Noe" billedteppe. © Inger Johanne Rasmussen / BONO
Linker
I oktober demonstrerer utstillingsprosjektet «ULL» den norske saueullas allsidighet, både i kunsten og som et bærekraftig materiale. Utstillingen setter fokus på norsk ull, bevaring, tradisjon og innovasjon, for å synliggjøre den rike historien knyttet til ullproduksjon i Norge. Samtidig pekes det fremover mot nye muligheter for bruk av dette unike naturmaterialet i samtidskunst, arkitektur og design.
Utstillingen og det tilhørende aktivitetsprogrammet løfter fram norsk ull som et materiale for fremtiden, og søker å inspirere flere til å utforske gamle håndverkstradisjoner og til å oppdage nye bruksområder for kortreist norsk ull. Ved å fokusere på bærekraft og lokal produksjon, viser prosjektet at flere kunstnere, håndverkere, formgivere og arkitekter har oppdaget de unike egenskapene til den norske ulla.
Utstillingen består av kunstverk fra ni kunsthåndverkere og tekstilkunstnere på tvers av generasjoner som har en felles interesse for ull som kunstnerisk materiale. Flere av kunstverkene viser til kunstneres gjenoppdagelse av norsk, kortreist ull, tradisjonelle teknikker og tekstilt håndverk.
Kunstnere som deltar:
Damien Ajavon, Liilian Saksi, Eva Margrethe Ballo og Inga Skålnes, Brit Dyrnes, Randi Heitmann Hjorth, Astrid Ljungberg, Inger Johanne Rasmussen og Franz Petter Schmidt.
Utstillingen åpner for en visuell og sanselig opplevelse der publikum kan fordype seg i ullens verden, med en rik variasjon av verk som spenner fra tekstilkunst og romlige installasjoner til filmer og historiske rekonstruksjoner. «ULL» inviterer til en refleksjon rundt vår tilknytning til materialer, håndverkstradisjoner og vårt forhold til naturen.
Kunstnerne viser svært ulike tilnærminger til sitt materiale.
Tekstilkunstner Inger Johanne Rasmussen er kjent for sine detaljerte, fargerike billedtepper og tekstilarbeider i applikasjonsteknikker. Hun syr sammen stoffbiter til komplekse mønstre og motiv i en kombinasjon av tradisjonelle og moderne uttrykk. Rasmussens monumentale tepper er å finne i offentlige bygninger, kirker, skoler og museums-samlinger. I teppet «Noe» (2020) har Rasmussen benyttet teknikken tekstil-intarsia, og motivet reflekterer over symmetrien i naturen og menneskets forhold til miljøet.
Den franske tekstilkunstneren Damien Ajavon har gjort en kometkarriere på den norske kunstscenen, og er kjent for sin dyktighet som kunsthåndverker. Med røtter i Senegal og Togo, og en praksis forankret i både afrikanske og vestlige kulturer, samt det skeive miljøet, skaper Ajavon tekstiler som formidler sterke historier om identitet, kultur og fellesskap. Ajavon sitt jacquard-vevde billedteppe, «Black Craft Matter» (2023), viser kunstneren sitte å veve i en tradisjonell Manjak-vevstol fra Senegal ikledd selbuvotter og en bunad fra Midt-Norge. Med verket understreker Ajavon viktigheten av å bevare kunnskapen om både norsk og afrikansk håndverk, spesielt veving, som er i ferd med å forsvinne.
Damian Ajavon “Protection Des Reliques (Black Craft Matter)” (2023). Jacquard-vevd billedteppe av bomull med treramme.
Foto: Susann Jamtøy
Foto: Susann Jamtøy / Trøndelag senter for samtidskunst
Franz Petter Schmidt er som tekstilkunstner interessert i eldre norsk tekstilindustri og veverier. I «ULL» presenterer han rekonstruerte tekstiler fra Sjølingstad Uldvarefabrik og har skapt klær hvor japansk seilduk benyttes, som vises sammen med originale vevprøver.
Astrid Ljungberg er nyutdannet tekstilkunstner som arbeider med håndfiltet lokal ull. Hennes stedsspesifikke skulpturelle installasjon «Sov du lilla videung II» fyller hele kunstsentrets prosjektrom. Installasjonen tar form som en stor hule av tovet ull som de besøkende inviteres inn i, og som utforsker symbiosen mellom menneske og natur.
Kunstnerduo Eva Margrethe Ballo & Inga Skålnes har gjennom et samarbeid med første års arkitektstudenter ved NTNU skapt en romlig installasjon av tre og ullfilt. Publikum inviteres til å oppleve prosessen bak egne ullarbeider og deres filting av mange kilo kardet ull gjennom film og taktile kunstverk.
Den store billedveven «Påskestilla» (1990) av Randi Heitmann Hjorth viser en utsøkt kombinasjon av farget ull og bladmetall – et verk som er inspirert av landskapet fra hennes hjemsted på Senja.
Liilian Saksi viser flere nye mønstrede arbeider i eldre norsk sprangteknikk utført med ull fra egne sauer, som er farget og spunnet. Til slutt har selve sauen fått komme i sentrum og inviteres inn i utstillingen gjennom Brit Dyrnes humoristiske og underfundige video «Follow That Sheep» (2017).
Fredag 11. oktober og søndag 13. oktober viser vi i samarbeid med Cinemateket Trondheim filmdokumentaren og publikumssuksessen «SAU» av Rebekka Nystadbakk – en varm og sjarmerende film om å overta slektsgården og 130 sauer.
Utstillingen er en del av et prosjekt som arrangeres i samarbeid med ULLDAGA - et tverrfaglig forum i Midt-Norge som retter søkelyset på den komplekse og politiske virkeligheten rundt lokal norsk ullproduksjon. Prosjektleder er kunsthåndverker Anne Bårdsgård.
Takk til samarbeidspartnere:
Selbu Spinneri, Selbu Husflidsentral, NTNU, Norges Husflidslag, Fibershed Midt-Norge, Norske kunsthåndverkere Midt-Norge og Cinemateket Trondheim.
Prosjektet har mottatt støtte fra Norsk kulturråd, Trøndelag fylkeskommune, Norske Kunsthåndverkernes Fond, Trondheim kommune, Norske kunsthåndverkere Midt-Norge og Sparebank1 SMN.
Inga Skålnes og Eva Margrethe Ballo. Utendørs ulltoving på dampskipkaien og rundt i bygda på Osterøy under Håsong kunstfestival i juni 2024.
Foto: Håsong kunstfestival
Liilian Saksi
Foto: Susann Jamtøy
Workshop i «Ull-sortering» 6. oktober
Lær deg og sorter ull! I denne workshopen får du en innføring i ullsortering med Ingvild Espelien fra Selbu Spinneri. Du lærer å sortere ull i ulike brukskvaliteter og farger som egner seg til spinning, toving og annen bruk. Du får kjennskap til foredling av ull i mindre spinneri. Du lærer å ta vare på flest mulig kvaliteter av ulla for ulik bruk.
Workshop «Kom og prøv billedvev!» 8. oktober
Delta på et fire timers introduksjonsworkshop i grunnleggende billedvevteknikker på rammevev med kunsthåndverker Anne - Kirsti Espenes.
Prøv spinning, karding, toving og filting av ull!
Onsdag 9. og torsdag 10. oktober kl. 12 - 16 blir det drop-in workshops med Norsk husflidslag. Her kan du få prøve spinning, karding, toving og filting sammen med dyktige lokale håndverkere.
Åpent for alle og gratis!
Billedvev med kunsthåndverker Anne - Kirsti Espenes.
Foto: Amalie Marie Selvik / Trøndelag senter for samtidskunst
Workshop «Kom og prøv billedvev!» 9. oktober (kveld)
Delta på et fire timers introduksjonsworkshop i grunnleggende billedvevteknikker på rammevev med kunsthåndverker Anne - Kirsti Espenes.
Workshop: «Kom og prøv billedvev!» 15. oktober (kveld)
Delta på et fire timers introduksjonsworkshop i grunnleggende billedvevteknikker på rammevev med kunsthåndverker Anne - Kirsti Espenes.
Brikkeveving.
Foto: Amalie Marie Selvik / Trøndelag senter for samtidskunst
Workshop: «Kom og prøv brikkevev!» 10. oktober
Delta på en fire timers introduksjonsworkshop i grunnleggende brikkevevteknikk med Marte Iren Bakken fra Fosen Folkehøgskole. Brikker og renning inngår i prisen.
Workshop: «Kom og prøv nålebinding» 10. oktober
Delta på en fire timers introduksjonsworkshop i grunnleggende nålebinding med Grethe Garvik fra Fosen Folkehøgskole. Garn og nål inngår i prisen.
Se filmdokumentaren "SAU" av Rebekka Nystadbakk
Fredag 11. oktober og søndag 13. oktober viser vi i samarbeid med Cinemateket Trondheim den norske filmdokumentaren og publikumssuksessen «SAU» av Rebekka Nystadbakk. Det er en varm filmdokumentar om et småbruk som står ovenfor et generasjonsskifte, fra far til datter.
I tilknytning til ULLSEMINARET 12. – 13. oktober vil seminardeltakere får gratis inngang på filmen, ved framvisning av gyldig påmelding på Cinemateket.
Inga Skålnes og Eva Margrethe Ballo deltar i utstillingen og holder en kunstnerpresentasjon på ULLSEMINARET lørdagen.
Foto: Håsong kunstfestival
ULLSEMINAR 12. og 13. oktober
Trøndelag senter for samtidskunst og ULLDAGA inviterer til et omfattende fagseminar lørdag 12. og søndag 13. oktober. Fagseminaret går over to dager, og setter fokus på norsk ullindustri, tradisjonelt håndverk, og bærekraftig tekstilproduksjon.
Foredraget den 15. oktober med kunsthandverker Annemor Sundbø er avlyst!
Foredrag: «Bynesetgenseren og rødlistet tekstilkompetanse» 16. oktober
Denne kvelden vil Guri Aune fra Byneset Husflidslag fortelle om prosessen med å dokumentere og rekonstruere «Bynestrøya» et 160 år gammelt strikkeplagg. Dette arbeidet har vært en del av Norges Husflidslags rødliste-prosjekt. «Rødlista» er et landsomfattende initiativ for å samle inn og dokumentere husflids- og håndverkskunnskap for fremtiden - fordi mange tradisjonelle håndverksteknikker står i fare for å dø ut og gå i glemselen.
Foto: Amalie Marie Selvik / Trøndelag senter for samtidskunst
Åpen strikkekafé
Torsdag 17. oktober fra kl. 14.00 - 17.00, kan du besøke utstillingen “ULL” og sett deg ned med strikketøyet og en kopp kaffe eller te.
Gratis!
POP-UP BUTIKK
Under hele utstillingsperioden selges lokalprodusert ullgarn fra Selbu Spinneri, faglitteratur om ull og tekstil, ullklær fra Tingvoll-ull og Selbu Husflidscentral, strikkepakker og mye mer.
Prøv spinning, karding, toving og filting av ull!
Drop-in workshops med Norsk husflidslag siste helgen av «ULL» lørdag 19. og søndag 20. oktober fra kl. 12 - 16. Her får du prøve spinning, karding, toving og filting sammen med dyktige lokale håndverkere.
Åpent for alle og gratis!
ULLDAGA
ULLDAGA har vært et treårig prosjekt (2021-23) med mål om å bidra til et tekstil-faglig løft i regionen Midt-Norge med et fokus på kortreist ull. Ut ifra et felles ønske om å bidra til et tekstilfaglig løft i regionen Midt-Norge, har ULLDAGA fokusert på formidling og videreføring av praktisk og teoretisk kunnskap rundt ull og basale håndverks-tradisjoner. Som et forum for utveksling og formidling av praktisk og teoretisk kunnskap på tvers av fagfelt, har ULLDAGA derfor årlig arrangert en møteplass for personer fra ulike faggrupper som arbeider med ull, for å bli kjent og få innblikk i hverandres kompetanse.
Prosjektgruppen som etablerte ULLDAGA består av blant andre enkeltstående kunsthåndverkere, Selbu Spinneri, Selbu Husflidscentral og personer i fagmiljøer fra Fakultet for arkitektur og design, og Institutt for lærerutdanning på NTNU, der flere forsker på ull ved Institutt for arkitektur og teknologi mfl.
Kalender
-
4Utstillinger
-
4Arrangement
-
3Omvisning
-
11Alle
-
4Utstillinger
-
4Arrangement
-
3Omvisning
-
11Alle
14.11.2024 – 15.12.2024
Utstillinger
Tobias Liljedahl: Sjøfartsmuseum
30. oktober kl. 09:00 – kl. 12:00
Arrangement
Tidlig start på Kunstmarkedet
27. oktober kl. 12:00 – kl. 16:00
Workshop
Drop-in kunstverksted: Papirskulpturer med Astrid Ljungberg
26. oktober kl. 18:00 – kl. 21:00
Arrangement
Kunstnersamtale med Toril Johannessen
26. oktober kl. 12:00 – kl. 14:00
Omvisning
Kaffe på Kunstmarkedet
25.10.2024 – 03.11.2024
Utstillinger
KUNSTMARKED: Trondheim Open 2024
05.10.2024 – 20.10.2024
Utstillinger
ULL
13. september kl. 15:00 – kl. 16:00
Omvisning
Gratis omvisning i Trøndelagsutstillingen 2024
25. august kl. 13:00 – kl. 14:00
Omvisning
Gratis omvisning i Trøndelagsutstillingen 2024
24.08.2024 – 29.09.2024
Utstillinger
Trøndelagsutstillingen 2024