Kalender
-
4Utstillinger
-
4Arrangement
-
3Omvisning
-
11Alle
Ivan Dujmusic sin tekstbaserte kunstinstallasjon i Korsatunnelen, «CREATED TO BE MISINTERPRETED / AN ATTEMPT TO TURN THIS IS THE WAY IT IS INTO THIS IS THE WAY IT WAS / IT COMES AS NO SURPRISE”. Foto: Ålesund kommune
Trøndelag senter for samtidskunst og Møre og Romsdal Kunstsenter inviterer kunstnere, kunstfaglige prosjektledere, kunstkonsulenter og kuratorer til en fagkveld om temporære kunstprosjekter i byutvikling.
Vi byr på pizza, forfriskninger og nettverkstreff mellom kursdeltakerne, foredragsholdere, og alle som interesserer seg for det å arbeide med kunst i offentlig rom som kurator, kunstner, kunstkonsulent e.l.
Sted: Trøndelag senter for samtidskunst
Påmeldingsfrist: 18. april via epost til post@samtidskunst.no
Vi har inviterte kuratorteamet Liv Dysthe Sønderland og Jorunn Kjersem Hildre til å presentere deres arbeid med å knytte fem byrom sammen i et byutviklingsprosjekt i Ålesund.
Våren 2023 satte Ålesund kommune i gang et pilotprosjekt for å engasjere kunstnere og kunstnergrupper til å utforske muligheter i utviklingen av byrommene Harald Torsviks plass, Korsatunellen og gaterommet St. Olavs plass. Disse ligger plassert i en sammenhengende strekning gjennom Ålesund sentrum - inkludert en fjelltunnel. Åtte kunstnere ble valgt til å gjennomføre minst et temporært kunstprosjekt i hvert av de fem byrommene på strekningen. Målet var å skape sosialiserende og sanselige byrom med hverdagsdagsperspektiv og aktiviteter året rundt, med fokus på barn, unge og eldre.
Dette er fremdeles nybrottsarbeid. Flere Norske byer har hatt lignende prøveprosjekter de senere årene, hvor kunstnere og temporære kunstprosjekter spiller en rolle i byutviklingsprosesser. Tromsø var tidlig ute med «Nordbyen - ka no» i 2017, Stavanger, Trondheim, Oslo og Bodø har lignende prosesser gående.
Byutviklingsprosjekter er forskjellige, og det velges ulike måter å bruke kunstnernes kompetanse på. Kunstnerkompetanse i byutvikling er altså ikke en ferdig utviklet metode, men et landskap som fremdeles utforskes. Hvor fritt skal kunstneren arbeide? Hvor instrumentelt? Er det ideer og perspektiver til planarbeidet man er ute etter? En konseptuell forståelse av stedet? Hva slags kompetanse og resurs representerer egentlig kunstnere? Kan det lønne seg å bruke denne yrkesgruppen i byutvikling? Kan det være samfunnsnyttig?
Forprosjektet i Ålesund var også et nybrottsarbeid fordi man skulle prøve ut et tverrfaglig samarbeid mellom prosjektledelsen fra kommunen, arkitekt, landskapsarkitekt og to kuratorer. Brukermedvirkning og flere ressurspersoner var koblet på for å kunne bidra med sin kompetanse ved behov; en psykiater, en representant for drift og vedlikehold i byen og en dokumentarist.
Vi har inviterte kuratorteamet Liv Dysthe Sønderland og Jorunn Kjersem Hildre til å presentere og fortelle om erfaringen, utfordringene, og resultatene i forprosjektet. Hvordan fungerte det tverrfaglige samarbeidet, hvilken respons fikk de temporære prosjekter fra byens befolkning, hvordan møtte prosjektene forventninger og resultater?
Arrangementet skjer i forbindelse med TSSK og MRK sitt 3-dagers regionale kunstkonsulentkurs. Kurset er andre del i det som er et nasjonalt program for kompetanseheving, faglig oppdatering og nyrekruttering av kunstkonsulenter i regi av landets 15 kunstsentre.
LIV DYSTHE SØNDERLAND (f. 1967 Bergen/Tromsø) er kurator med utdanning fra UC-San Diego ved Fine Art Department og en mastergrad fra Kunsthøyskolen i Oslo. Sønderland har bred erfaring som kunstkonsulent for prosjekter til offentlige bygninger og uterom, blant annet sjøfronten i Molde og NTNU i Ålesund. I tillegg jobber hun med kuratoroppdrag for lokale og internasjonale utstillinger. Sønderland har drevet egen kunstnerisk praksis siden 1992 med utstillinger og prosjekter, nasjonalt, og internasjonalt.
JORUNN KJERSEM HILDRE (f. 1986 Ålesund) er kurator og prosjektmedarbeider med kunstkompetanse. Hun har utdanning fra Kunsthøgskolen i Oslo med bachelor i moderne dans og samtidsdans. Hildre har bred erfaring fra det frie scenekunstfeltet og har jobbet med en rekke koreografer, kompanier og festivaler. De siste årene har hun hovedsakelig arbeidet som kurator, produsent og prosjektleder. Siden 2021 har hun vært med på å drive Bodø arena for Dansekunst (BAREDANS), og Bodø Biennale, som har fokus på tverrkunstneriske verk og kunst i offentlige rom.
Arrangementet støttes av Trøndelag fylkeskommune, Trondheim kommune, Kunstsentrene i Norge - KiN, Møre og Romsdal fylkeskommune.
PÅMELDING
Det er begrensede plasser, så påmelding kreves innen innen 18. april!
Meld deg på ved å sende en epost til post@samtidskunst.no
Tobias Liljedahl: Sjøfartsmuseum
Tidlig start på Kunstmarkedet
Drop-in kunstverksted: Papirskulpturer med Astrid Ljungberg
Kunstnersamtale med Toril Johannessen
Kaffe på Kunstmarkedet
KUNSTMARKED: Trondheim Open 2024
ULL
Gratis omvisning i Trøndelagsutstillingen 2024
Gratis omvisning i Trøndelagsutstillingen 2024
Trøndelagsutstillingen 2024