Signe Solberg:
De siste som står og de første som våkner
05. oktober – 05. november 2023
- Gratis inngang
Foto: Susann Jamtøy / Trøndelag senter for samtidskunst
Linker
Signe Solberg arbeider med skulptur, installasjon og stedsspesifikk kunst. Arbeidene hennes forholder seg konkret til rom, arkitektur og landskap, med narrativer som endres og utvides over tid. Verkene, eller deler av dem blir gjerne gjenbrukt, manipulert på nytt og plassert i nye kontekster. Kroppens kapasitet og hendenes synlighet står sentralt i et direkte arbeid i metall og andre industrimaterialer, der ytterpunktene testes i møte med egen fysikk.
I sin separatutstilling hos Trøndelag senter for samtidskunst undersøker Solberg problemstillinger knyttet til det monumentale – og hvordan vi legger betydning i fysiske objekter. Med lang historisk forankring er monumentet ofte en måte å bevare minner på; historiske, geografiske og symbolske. Det kan formidle frihet, skape kollektiv samhørighet og fellesskap eller det motsatte – demonstrere makt og undertrykkelse. Å bevare eller rive monumenter har stor symbolsk betydning i krig og konflikt.
Signe Solberg jobber vanligvis med store monumentale skulpturer i sveiset metal ute i det offentlige rom. I separatutstillingen hos TSSK har metallet delvis blitt skiftet ut med keramiske fliser, og store skulpturer har kommet ned i 1:1 størrelse i forhold til publikum.
I utstillingen «De siste som står og de første som våkner» presenterer Solberg syv nye skulpturer hvorav flere fungerer som fontener med rennende vann og fører tankene hen til lekre fargerike parkanlegg og frodige hager.
Samtidig har Solberg i arbeidet med skulpturene hatt fokus på det skrøpelige og intime.
For mens fontener vanligvis spruter vann i skulpturelle former er det nærmest som om skulpturene til Signe Solberg lekker. Vann sildrer ut gjennom sprekker og åpninger, og føyer et meditativt akustisk element inn i kunstopplevelsen. Ved å gi sine skulpturer titler som «Alle unger gråter» og «Da kroppen ble delt i to og så i tre» og «Hold det trygt hold det i live» peker arbeidene til kunstneren på det mjuke og skrøpelige i tilværelsen, og hvordan fasinasjon for det monumentale og storslåtte vanskelig klarer å gripe dette.
Selv uttaler Signe Solberg:
«Vi er vant til at monumenter er knyttet til storslagenhet, sentrale personer i samfunnet eller viktige hendelser. Jeg ønsker å bryte det ned til monumenter over hendelser som til enhver tid rammer enkeltmennesket, hvor jeg opplever et fravær av synlighet og av språk. Rundt sorg, ensomhet, tap, å gi liv eller å miste et liv.
Min intensjon er å markere og anerkjenne menneskelige opplevelser som ofte blir bagatellisert eller tilsidesatt. Ved å visualisere det språklige fraværet vil verkene kanskje åpne opp for ordene.»
Signe Solberg har mottatt prosjektstøtte fra Kulturrådet og Billedkunstnernes Vederlagsfond.
Konsert med Åsmund Solberg
På åpningskvelden var det bli et musikalsk innslag av musiker Åsmund Solberg. Som spilte blant skulpturene. Åsmund Solberg er musiker og arbeider som utøver og som komponist.
Han har sitt musikalske fundament innen folkemusikk og jazz. I 2020 var han nominert til Spellemannprisen og vinner av Folkelarmprisen for duoalbumet "Heimespel" sammen med hardingfelespiller Johanne Flottorp.
Signe Solberg
Foto: Åsmund Solberg
Signe Solberg (f.1985) er fra Froland, bor og arbeider i Hobøl, Indre Østfold. Hun er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo og arbeider primært med skulptur, installasjon og stedspesifikk kunst. Hun hatt separatutstilling på blant annet Bomuldsfabriken Kunsthall, Vigeland-museet og Galleri FORMAT. Hun har gjort temporære kunstprosjekter i offentlig rom ved Oslo S og det omreisende skulpturprosjektet ENTER og permanente utsmykninger ved Nye Kirkenes Sykehus, Norsk Helsearkiv, Bomuldsfabriken Kunsthall, Kolbotn skole, forskningsskipet REV Ocean og BARA Eiendom i Bergen. Arbeidene hennes er innkjøpt av bla Sørlandets Kunstmuseum, Oslo kommunes kunstsamling, Bomuldsfabriken Kunsthall, Norges Bank og GARD i tillegg til private samlere.
I 2023 er hun aktuell med gruppeutstillinger ved Estudio Figueroa-Vives i Havana (Cuba) og Gallery Hioco Delany i Antwerpen (Belgia) samt separatutstilling ved Trøndelag senter for samtidskunst.
Bilder fra åpningskvelden med konsert 6. oktober:
Kalender
-
3Utstillinger
-
7Arrangement
-
1Omvisning
-
11Alle
-
3Utstillinger
-
7Arrangement
-
1Omvisning
-
11Alle
11.01.2025 – 09.02.2025
Utstillinger
Øystein Pålsønn Lønvik: Gull og tause skoger
12. desember kl. 10:00 – kl. 11:00
Arrangement
Kunstnersamtale med Tobias Liljedahl
11. desember kl. 10:30 – kl. 12:00
Arrangement
Hvordan går det med prosjektet?
08. desember kl. 13:00 – kl. 15:30
Arrangement
Juleverksted 2024
14.11.2024 – 15.12.2024
Utstillinger
Tobias Liljedahl: Sjøfartsmuseum
30. oktober kl. 09:00 – kl. 12:00
Arrangement
Tidlig start på Kunstmarkedet
27. oktober kl. 12:00 – kl. 16:00
Workshop
Drop-in kunstverksted: Papirskulpturer med Astrid Ljungberg
26. oktober kl. 18:00 – kl. 21:00
Arrangement
Kunstnersamtale med Toril Johannessen
26. oktober kl. 12:00 – kl. 14:00
Omvisning
Kaffe på Kunstmarkedet
25.10.2024 – 03.11.2024
Utstillinger
KUNSTMARKED: Trondheim Open 2024