Boklansering, lørdag 5. april kl. 18.00

Trøndelag senter for samtidskunst inviterer til boklansering og samtale under åpningen av utstillingen «Resilient Threads» med tekstilkunstner Damien Ajavon. Utstillingen er en av flere kunstutstillinger som presenteres i forbindelse med MATER - Hannah Ryggen Triennalen 2025.
Årets kunstfestival utforsker temaet «mater» – det latinske ordet for mor – som knytter biologisk moderskap med vår kulturarv og fysiske verden, og speiler hvordan det moderlige er dypt vevet inn i vårt språk gjennom ord som «materialitet», «materie» og «moder jord».
I lys av denne tematikken, er det gledelig å kunne presentere den nye antologien "Living and Learning with Feminist Ethics, Literature, and Art".
Boken er en omfattende samling av forskningsbaserte tekster og kunstneriske undersøkelser som tar for seg feministisk etikk i teori og praksis – og som åpner for nye perspektiver på hvordan vi kan forstå og forholde oss til verden, med særlig vekt på identitet, kultur og kunnskap.
Et bredt spekter av forskere, litteraturkritikere og kunstnere er blitt invitert til å utforske feministisk etikk i lys av kjønnsteori, kritisk raseteori og posthumanistiske tilnærminger. Med deres skarpe analyser og tidsaktuelle refleksjoner om etikk og omsorg – retter boken søkelyset mot hvordan litteratur, kunst og akademia kan bidra til å håndtere noen av dagens politiske og samfunnsmessige utfordringer.
Denne lørdagen blir det samtale med Libe García Zarranz og Amanda Fayant, som er to av redaktørene for antologien, og bidragsyter kunstner Sissel M Bergh– samt Damien Ajavon og Carl Martin Rosenkilde Faurby.
“Living and Learning with Feminist Ethics, Literature, and Art” er utgitt av University of Alberta Press.
Redaktører er Dominique Hétu, Libe García Zarranz, Amanda Fayant og Marie Carrière.
Se listen over bidragsytere: https://ualbertapress.ca/9781772127713/living-and-learning-with-feminist-ethics-literature-and-art/
Arrangementet gjennomføres med støtte fra Institutt for lærerutdanning ved NTNU.

Libe García Zarranz er professor i kulturteori og engelskspråklig litteratur ved Institutt for lærerutdanning på NTNU. Hun er også forskningsmedlem ved Centre for Literatures in Canada (CLC) ved University of Alberta, Canada. Hennes forskning befinner seg i skjæringspunktet mellom samtidens kanadiske litteraturstudier, visuelle studier og affektteori, med et særlig fokus på feministiske-, skeive- og transperspektiver. Hun er forfatter av TransCanadian Feminist Fictions: New Cross-Border Ethics (McGill Queen’s University Press, 2017) og medredaktør for Living and Learning with Feminist Ethics, Literature, and Art (University of Alberta Press, 2024). García Zarranz leder forskningsgruppen TransLit: Sustainable Ethics, Affects, and Pedagogies ved NTNU.
Amanda Fayant er en Cree, Métis, Saulteaux og fransk kunstner med en BFA i filmproduksjon og en Master of Philosophy i urfolksstudier. Hun er for tiden basert i Trondheim, Norge, men er opprinnelig fra Regina, Saskatchewan, som ligger på Treaty 4-territoriet. Hennes kunstneriske praksis er dypt forankret i hennes forbindelse til naturen og er inspirert av urfolks- og Métis-metodologier. Amanda integrerer urfolksfeminisme i sitt arbeid og utforsker Canadas koloniale historie gjennom ulike kunstneriske uttrykk. Som poet og forfatter tar hun opp temaer som identitet, økologiske sammenhenger og historiske refleksjoner fra et urfolks- og Métis-perspektiv. Hennes masteroppgave, "Thunderbird Women: Indigenous Women Reclaiming Autonomy through Stories of Resistance", har blitt presentert på flere konferanser.
Sissel Mutale Bergh er kunstner basert i det sørvestlige Sápmi, i Tråante/Trondheim og Fovsen/Fosen – og jobber med film, skulptur, installasjon, maleri, tegning og tekst. De siste 15 årene har Bergh sporet sørsamisk tilstedeværelse langs kysten i Møre og Trøndelag og dokumentert den samiske kulturens betydning både historisk og i dag – og hvordan det sørsamiske språket fungerer som en nøkkel til å avdekke fortiden, lege sårene etter epistemicid og dermed hjelpe oss med å gjenopprette forbindelsen til landet og dets innbyggere. Hun deltar i utstillingen "Rocks, paper, scissors" ved Kiasma, Helsinki (2025) og tidligere vist verk i bla. "Common Thread" ved MoCNA/IAIA Santa Fe, USA (2024), "Earthworks" ved Bergen Kunsthall (2024), "Giltebe!" ved LevArt, Levangke/Levanger (2023), "Speaking Back" ved Kunsthaus Hamburg, Tyskland (2023), "Kunna, Guanna, Concha" ved Kunsthall Trondheim, Norge (2023) og "I Call It Art" ved Nasjonalmuseet, Oslo, Norge (2022).