Historien

1976

Etableringen av Trøndelag kunstnersenter

Trøndelag senter for samtidskunst (tidligere Trøndelag kunstnersenter) ble opprettet i 1976 som ett av fem kunstsentre i Norge. Opprettelsen av sentrene var opprinnelig en tre-årig forsøksordning finansiert av Norsk Kulturråd og et resultat av kunstnernes forhandlinger med staten om å få egne kunstnerstyrte institusjoner for kunstformidling. Disse skulle fungere som en motvekt til offentlige museer, kunstforeninger og gallerier, hvor kunstnerne selv hadde liten eller ingen innflytelse over den kunstneriske profileringen.

Trøndelag senter for samtidskunst er en kunstnerstyrt institusjon startet i 1976 av de regionale grunnorganisasjonene Trøndelag Bildende Kunstnere (TBK) og Norske Kunsthåndverkere Midt-Norge (NKM).

Ingrid Lønningdal Grooves and Ridges web 1024x682 1

Foto: Amalie Marie Selvik / Trøndelag senter for samtidskunst

1988

Flytter til større lokaler i E.C. Dahls Stiftelse

De første årene (1976 – 87) leide Trøndelag senter for samtidskunst lokaler i Hornemannsgården på torget i Trondheim. I 1988 flyttet kunstsenteret til større lokaler i E.C. Dahls Stiftelse på Kalvskinnet. Her ble senteret værende frem til 2002.

2002

Flytter til nye lokaler i Fjordgata 11

Siden 2002 har kunstsenteret hatt tilholdssted i den karakteristiske Backhe-gården i Fjordgata 11. Lokalet har utstillingssal på gateplan, et prosjektrom i underetasjen og et publikumsareal i andre etasje.

Bachke-gården er tegnet av arkitekt Herman Krag og oppført i årene 1972/73.

2015

Norske Kunsthåndverkere Midt-Norge 40-årsjubileum

I 2015 feiret Norske Kunsthåndverkere 40-årsjubileum med markeringer over hele landet. Trøndelag senter for samtidskunst samarbeidet med Norske Kunsthåndverkere Midt-Norge om en rekke arrangementer gjennom året.

2016

Trøndelag senter for samtidskunst 40-årsjubileum

I 2016 feiret kunstsenteret 40-årsjubileum med konsert, verksted og fest. Jubileumstalen ble holdt av Kjersti Lerseth, rådgiver i Trondheim kommune.
I forbindelse med 40 års jubileet til kunstsenteret ble det arrangert en samtale om «Kunstneraksjonen -74», med siviløkonom Aina Helgesen og kunsthistoriker Gustav Svihus Borgersen om bakgrunnen for, og de prosesser, som ledet opp til Kunstneraksjonen 1974.

Samme år fyller Trøndelagsutstillingen 40 år. Året markeres med en jubileumsutstilling, i tillegg til den årlige juryerte utstillingen. Juryen inviterte seks kunstnere til å produsere nye arbeider med utgangspunkt i tidligere antatte verk, som sammen utgjorde utstillingen «Fortid møter samtid.»

Foto: Trøndelag senter for samtidskunst

Aina Helgesen og Gustav S Borgersen 029

2019

Trøndelag Bildende Kunstneres 70-årsjubileum

I 2019 fylte Trøndelag Bildende Kunstnere (etab. 1949) 70 år. Et jubileumshefte med historikk om TBK ble laget til 50-årsjubileet i 1999 med tekst av Øyvind Storm Bjerke og Leiken Vik.

Les jubileumsheftet her