Ullseminar

ULL illustrasjon horisont webside

I oktober setter prosjektet «ULL» søkelys på den komplekse og politiske virkeligheten om lokal norsk ullproduksjon. Trøndelag senter for samtidskunst og ULLDAGA inviterer til et omfattende fagseminar lørdag 12. og søndag 13. oktober.

Fagseminar går over to dager, og setter fokus på norsk ullindustri, tradisjonelt håndverk, og bærekraftig tekstilproduksjon.

Lørdag 12. oktober åpner med en velkomst fra styret i ULLDAGA, som presenterer bakgrunnen for arrangementet. Dagen fortsetter med foredrag og diskusjoner om temaer som EU-politikkens påvirkning på norsk ullindustri, lokale håndverkstradisjoner, og bærekraftig ullproduksjon. Det blir også kunstnerpresentasjoner fra Eva Margrete Ballo og Inga Skålnes, samt Franz Petter Schmidt. Dagen avsluttes med mingling og fårikål laget av lokal sau. Både middag og lunsj har vegetarisk meny som alternativ.

Søndag 13. oktober byr på samtaler og foredrag som dykker dypere inn i immateriell kulturarv, Hannah Ryggens politiske vevkunst, og håndverksmessig tilnærming til kunsthistorie. Kunstnerpresentasjoner fra Liilian Saksi og Inger Johanne Rasmussen vil gi innblikk i deres arbeid med tekstilkunst. Seminaret avsluttes med en felles debatt om bærekraft i tekstilproduksjon.

Søndag kveld viser vi også den norske dokumentarfilmen "SAU" på Cinemateket kl. 17.00 for de som vil få med seg dette (Billett kjøpes hos Cinemateket Trondheim).

Hele programmet for prosjektet "ULL" finner du her.

Håsong 2024 48b webside

Lørdag blir det kunstnerpresentasjon med Inga Skålnes og Eva Margrete Ballo.

BILLETTPRIS: 300 kr. (Lørdag 200 kr. + Søndag 100 kr.) Bindende påmelding!
Billett kjøpes via Hoopla Billettservice

PROGRAM:

LØRDAG 12. OKTOBER

09.30 Kaffe og registrering

10.00 Styret i ULLDAGA ønsker velkommen «Hvorfor ULLDAGA?»
Anne Bårdsgård, Ingvild Espelien, Edith Lundebrekke, Annee Grøtte Viken og Ina Samdal om forprosjektet til utstillingen «ULL».

10.30 «Ullen EU-politikk»
Foredrag og diskusjon: Ingun Grimstad Klepp, etnolog og professor i klær og bærekraft ved SIFO og Tone Skårdal Tobiasson, journalist og redaktør for NICE fashion Ubrukte muligheter på vegen mot et grønnere samfunn om konsekvensene vi kan ane for norsk ullindustri i framtida.

11.10 - 11.20 PAUSE

11.20 «Lokale tekstile håndverkstradisjoner og rødlistehåndverk»
Foredrag: Eini Wahl, husflidskonsulent, Trøndelag Sør — Tradisjonshåndverk, husflids- og håndverksteknikker i faresonen og dugnaden RØDLISTA, satt i gang av Norges Husflidslag for å redde verdifull kunnskap om håndverk og kulturarv for fremtiden.

12.00 «Kortreist ull»
Foredrag: Ingvild Espelien, styreleder Selbu Spinneri — Drømmen og realiteten bak det å starte opp et lokalt ullspinneri som produserer garn av norsk ull fra tradisjonelle saueraser. Om bevaring av lokale saueraser, bærekraftig produksjon og foredling av lokal ull.

12.40-13.30 LUNSJ

13.30 «Historiske tekstiler som kunnskapsbank»
Foredrag: Jon Fredrik Skauge, bunadstilvirker og tidligere konservator ved Sverresborg Folkemuseum — Historiske tekstiler, lokale bunader og spesielle ullstoffer.

14.10 Kunstnerpresentasjon: Eva Margrete Ballo og Inga Skålnes
Ballo & Skålnes utforsker lokale og historiske fenomener gjennom et undrende og humoristisk blikk. Deres arbeid med ull knytter fortid og nåtid sammen i et gjenkjennelig format som oppfordrer til nysgjerrighet og samtale.

14.50 - 15.00 PAUSE

15.00 Kunstnerpresentasjon: Franz Petter Schmidt
Schmidt er skredder, vever og tekstilkunstner og vil fortelle om norsk tekstilindustrihistorie og hans arbeid med rekonstruksjoner av konfeksjonstekstiler i ull fra arkivet ved Sjølingstad Uldvarefabrik, Mandal.

15.40 - 16.00 Oppsummering og spørsmål

17.00 MINGLING OG FÅRIKÅL AV LOKAL SAU / VEGGIKÅL

Tone ingun 01 SB webside

Lørdag snakker Ingun Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiasson om 'ullen EU-politikk'.

1 Franz Schmidt Portrett webside

Kunstnerpresentasjon med Franz Petter Schmidt på søndag.

SØNDAG 13. OKTOBER

10.30 Kaffe og registrering

11.00 «Selbustrikk inn i framtida» Samtale: Anne Bårdsgård, kunsthåndverker og Annee Grøtte Viken, daglig leder Selbu Husflidscentral. Hvilke grep er gjort for å ta vare på de sterke strikketradisjonene i Selbu og hva gjøres for å bringe de videre?

11.40 «Hannah Ryggen og den tekstile politikken» Foredrag: Solveig Lønmo.
På hvilke måter kan de tekstile prosessene og verkenes materialitet også inneha politiske dimensjoner? Lønmo er doktorgradsstipendiat i kunsthistorie, og hennes avhandling er en del av det større prosjektet Museer og tekstiler i Trondheim (MUTE). I prosjektet samarbeider NTNU og MiST om å ta for seg tekstilkunstens kjønnede og devaluerte plass i den moderne kunsthistorien.

12.10 «Om billedvev» Samtale: Solveig Lønmo og Anne-Kirsti Espenes
Anne-Kirsti Espenes er kunsthåndverker og del av vevkollegiet Arakne, og har erfaringer fra en håndverksmessig tilnærming til kunsthistorieforskningen.

13.00-14.00 LUNSJ

14.00 Kunstnerpresentasjon: Liilian Saksi
Saksi er tekstilkunstner og saueeier, og arbeider med ull fra egen saueflokk hjemme på̊ gården i Eidskog og hjemme hos foreldrene i Sverige. Med håndspinning som grunnleggende teknikk arbeider Saksi hovedsakelig med fletteteknikken Sprang.

14.40 Kunstnerpresentasjon: Inger Johanne Rasmussen
Rasmussen er tekstilkunstner og syr fargesterke bilder i monumentalformat. Hun tar utgangspunkt i myter og kaller sine arbeider for «Gjenfortellinger». Bildene er bygget opp med utgangspunkt i mønstre brukt både i moderne brukstekstiler og eldre håndverkstradisjoner.

15.20 - 15.30 PAUSE

15.30 Oppsummering og felles debatt
Hva snakker vi om når vi snakker om bærekraft? Bidrar vi til en bærekraftig produksjon av tekstil?

16.00 SEMINAR SLUTT

---

17.00 Dokumentarfilmen «SAU» av Rebekka Nystadbakk

I tilknytning til seminaret viser vi også den norske dokumentarfilmen "SAU" på Cinemateket Trondheim. Seminardeltakere får gratis inngang på filmen, ved framvisning av gyldig påmelding på Cinemateket.

Filmplakat 2 webside

Prosjektet «ULL» er et initiativ fra ULLDAGA og arrangeres i samarbeid med Trøndelag senter for samtidskunst. Prosjektleder er kunsthåndverker Anne Bårdsgård.

Takk til samarbeidspartnere: Selbu Spinneri, Selbu Husflidsentral, NTNU, Norges Husflidslag, Fibershed Midt-Norge og Norske kunsthåndverkere Midt-Norge.

Prosjektet har mottatt støtte fra Norsk kulturråd, Trøndelag fylkeskommune, Norske Kunsthåndverkernes Fond, Trondheim kommune, Norske kunsthåndverkere Midt-Norge og Sparebank1 SMN.

"ULL" foregår i perioden 5. oktober til 20. oktober, 2024.