Håndverkets kraft!

Webside NKM seminar banner 2025

Trøndelag senter for samtidskunst inviterer til heldagsseminar i Trondheim fredag 9. Mai. Seminaret markerer Norske Kunsthandverkers 50-års jubileum i 2025, og arrangeres i samarbeid med NK Midt-Norge og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum / Mater - Hannah Ryggen Triennalen 2025.

Fagseminaret i 2025 setter fokus på kunsthåndverkets revitalisering, og løfter frem aktuelle kunstprosjekter, kunnskap og praksiser der kunsthåndverkere setter viktige spørsmål på agendaen innen kunstfeltet i dag.

Seminaret presenterer foredrag med Anne Britt Ylvisåker, Christina Zetterlund og Randi Nygård. Samt kunstnerpresentasjoner med Trond Ansten, Damien Ajavon, Márjá Karlsen og Sigrid Espelien. I tillegg har vi invitert kunstner-duo Monika Raźny & Mateusz Pitala til å bidra med matopplevelser.

Målet er å presentere noen tanker om kunsthåndverkets rolle i vår tid. Hvorfor har kunsthåndverket blitt arena for så mange kunstneres utforskning av politikk og identitet gjennom aktivisme, deltakelse og performative strategier? Kan tradisjonelle håndverksteknikker bidra til en bærekraftig fremtid, og hvordan påvirker materialitet vår forståelse av våre omgivelser, samfunn, natur og miljø? Og hvordan skaper kunstnere en bro mellom fortidens tradisjoner, nåtidens erfaringer og fremtidens utfordringer.

Seminaret vil blant annet berøre tematikker som aktivisme, fellesskap og identitet, materialpraksis, økologi og bærekraftige perspektiver.

KJØP BILLETT VIA Hoopla Billettservice

Seminaret er støttet av Stiftelsen Fritt Ord, Kunsthåndverkernes fond, Kulturrådet og Trøndelag fylkeskommune.

PROGRAM

kl. 09.30 Kaffe og registrering

kl. 10.00 Velkommen

kl. 10.15 Foredrag: «Økologisk tenkning og kunstpraksis» ved Randi nygård

Kunstner og skribent Randi Nygård er interessert i eksistensielle spørsmål, og vil snakke om sammenhenger mellom språk og materiale, mening i natur og poetiske uttrykk. Hvordan hører vi til i den levende verden? Hvordan kan vi innen kunsten uttrykke det, og hvorfor kan det poetiske i dag bli politisk?

kl. 11.10 Kunstnerpresentasjon: Kunstner Trond Ansten.

kl. 12.00 Lunsjpause (mat laget av kunstner-duo Monika Raźny & Mateusz Pitala)

kl. 13.00 Foredrag: «Hantverk bortom gränstänkande» ved Christina Zetterlund

Christina Zetterlund er historiker og kurator innen kunsthåndverk og design, med fokus på lokale og stedsspesifikke praksiser. Zetterlund vil snakke om håndverk som en metode for å lytte og lære, felleskap og identitet.

Kl. 13.45 Kunstnerpresentasjon: Presentasjon og samtale mellom Damian Ajavon og Márjá Karlsen.

kl. 14.45 Kaffepause

kl. 15.00 Foredrag: «Norsk kunsthåndverk – kven er det?» ved Anne Britt Ylvisåker

Tidligere seniorkurator ved KODE, Anne Britt Ylvisåker, har sittet 28 år i Innkjøpsfondet for norsk kunsthåndverk. Da fondet ble etablert i 1990, for å kjøpe inn samtidskunsthåndverk til de tre kunstindustrimuseene i Oslo, Bergen og Trondheim, skjedde det samtidig store sammenslåinger i høgskolesystemet og i museumsverden. En ny generasjon kunstnere søkte seg ut over de tradisjonelle grensene som til nå hadde definert fagfeltet, og over mot noe annet. Mange spådde kunsthåndverkets død. Ylvisåker vil ta for seg noen tendenser innen kunsthåndverket fra dette veiskillet i 1990-åra og fram til i dag, og prøve å følge en pendel som har svingt på ulike måter mellom noen ytterpunkt. Hvilken betydning har innkjøpene som museene gjør for å fange opp de nyeste praksisene i det norske kunsthåndverksfeltet?

kl. 15.50 Kunstnerpresentasjon: Sigrid Espelien.

kl. 16.30 Siste kommentar og oppsummering

kl. 17.15 Felles middag på TSSK
Kunstnerduo Monika Raźny & Mateusz Pitala står for en helt spesiell matopplevelse i tråd med seminarets tematikker.

Foredragsholdere:

Randi Nygård er kunstner og skribent. Hun har de siste årene hatt fokus på blant annet økologisk tenkning i kunstnerisk praksis og hvordan kunst kan være en drivkraft for endring i sosiale og politiske strukturer. Nygård er en del av internasjonale prosjekter som MEANDER, Paviljong Våtmark og Ensayos. Sistnevnte er et tverrfaglig prosjekt hvor kunstnere, samfunnsvitere, naturvitere og filosofer undersøker temaer knyttet til politisk økologi. Med Ensayos har Nygård blant annet deltatt i prosjekter ved New Museum i New York og den chilenske paviljongen ved Venezia biennalen. I 2024 avslutta hun et offentlig kunstprosjekt på Ytterøy i Trøndelag.

Christina Zetterlund er historiker og kurator innen håndverk og design. Hun er førsteamanuensis og forsker ved Linnéuniversitetet (Växjö). Der ledet hun forskningsprosjektet "Design history in other geographies" (2021-2023) i samarbeid med Anna Westman Kuhmunen/Ájtte Museum (Jokkhmokk), der hun skriver historier fra Småland og Sápmi. Hun har også gjennomført det treårige forskningsprosjektet «(Re-) learning Archive / Lära om arkivet» (2021-2023) ved Designarkivet Pukeberg, Småland. Nylig kuratorisk arbeid inkluderer «Luleå Biennalen 2022 – Hantverk och Konst» i samarbeid med Onkar Kular i Norrbotten. Zetterlund er i perioden 2024–2026 invitert til å være Norwegian Crafts kurator i residens. I 2023 samarbeidet Zetterlund med Norsk Kunsthåndverk og Norwegian Crafts om tre workshops og seminaret "Kunsthåndverk som møtested" på Nasjonalmuseet i Oslo.

Anne Britt Ylvisåker (f. 1957) er kunsthistoriker og var seniorkurator ved KODE i Bergen i nær tretti år. Før det var hun høgskolelektor i kunsthistorie ved Statens høgskole for kunsthåndverk og design i Bergen. Hennes spesialområde er samtidskunsthåndverk, og hun har sittet i 28 år i det nasjonale Innkjøpsfondet for norsk kunsthåndverk. Ylvisåker har publisert en rekke artikler om kunsthåndverk, husflid og visuell kunst; om tradisjonsfortolking, samlings- og utstillingsstrategier. Til høsten publiserer hun bok om Bergenskeramikken.

Kunstnerpresentasjoner:

Damien Ajavon (f.1990) er en tekstilkunstner, født i Frankrike med senegalesisk og togolesisk opprinnelse. Ajavon er utdannet ved Kunsthøyskolen i Oslo, og bor og arbeider i Skien. Deres kunstneriske praksis er dypt forankret i deres arv og er påvirket av både afrikanske og vestlige kulturer, samt det skeive fellesskapet. Ajavon utforsker ulike metoder for å manipulere tekstilfibre for hånd, inkludert strikking, knyting, fletting, sammenfiltring og veving, for å formidle unike kreative tilnærminger og fortelle tekstile historier. Ajavon har jobbet mye med skeive perspektiver på kunsthåndverket og bruker ofte blandingen av forskjellige kulturelle tradisjoner til å utfordre eksisterende kjønnsperspektiver. Under MATER – Hannah Ryggen Triennalen 2025 deltar Ajavon både med separatutstillingen «Resilient Threads» hos Trøndelag senter for samtidskunst, og med et kunstverk i utstillingen hos Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Ajavon er også aktuell med separatutstilling hos Kunsthall Oslo våren 2025. Tidligere har de deltatt i utstillinger som «The Curse Of An Unstoppable Appetite / Greenlight Triennale 2024» i Spriten Kunsthall, «I et rom, I en gåte!» ved Nitja senter for samtidskunst (2023), «Homorientalism» ved Smack Mellon, New York (2023), «The excess is ritual» ved Dunlop Gallery, Saskatchewan (2023).

Márjá Karlsen (f. 1999) er en sjøsamisk kunstner og duojár, utdannet ved Kunsthøyskolen i Oslo. Veving med ull fra Sápmi er bærebjelken i arbeidet hennes. Historiefortelling er en sentral del av duodji, og også Karlsens kunstpraksis. Hun vever og spinner garnet selv. Ved flere anledninger har Karlsen tatt i bruk ull og veving som protestmiddel. I 2022 deltok hun i protestaksjonen i Repparfjord og holdt kurs i båndveving og vevde kommagbånd på stedet under den 100 dager lange aksjonen. I 2023 var Karlsen blant aktivistene som startet Fosen-aksjonen ved Olje- og energidepartementet (OED) fordi vindkraftanlegget på Fosen i Trøndelag er fortsatt i bruk til tross for at høyesterettsdommen har slått fast at anlegget strider med urfolksrettigheter - også da med veving. «Dag 640 og vi teller fortsatt» er et pågående sammenhengende grindvevd bånd som dokumenterer antall dager med menneskerettighetsbrudd på Fosen. I 2024 deltok hun i utstillingen «Gálgat mohkiid, duogŋat gokčasiid» hos Kunstnerforbundet, og Karlsen deltar i Nasjonalmuseets vandreutstilling «Skakke folkedrakter – ikke en draktutstilling» (2023-2025). I 2025 er Márjá Karlsen invitert av Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum til å være gjestekunstner på Ørlandet i mai med prosjektet «Gákkis mu ráhkis (Beloved wool)» under Hannah Ryggen Triennalen 2025.

Trond Ansten (f. 1984) bor og arbeider i Tromsø. Han har bakgrunn som treskjærer, biolog og fangstmann og er utdannet ved Kunstakademiet i Karlsruhe, Kunstakademiet i Tromsø og Universitetet i Telemark. Innsamling og bearbeiding av organisk materiale fra høsting og fangst står sentralt i arbeidet hans, hvor Ansten utforsker ulike aspekter av vårt forhold til naturen og ressursgrunnlaget. Hvilken glemt kunnskap finnes som kan åpne opp for nye muligheter? Ansten jobber med skulptur, film og relasjonelle prosjekter der tradisjon- og materialkunnskap, foredlingsmetoder og håndverksteknikker står sentralt. Aktuelle prosjekter er: «GOSSO» der han utvikler et nytt støpemateriale basert på slakteavfall fra fiskeriene. «WOODSPHERE» som utforsker fraktale strukturer i treskulptur, basert på eldre bryggeteknologi og fiberfenomener. «FANGSTARKITEKTUR» som utforsker det metaforiske og arkitektoniske ved fangstanlegg som bygges inn i galleriet med stedegne materialer samt det relasjonelle prosjektet «KVEIKBAR» der publikum trigges gjennom historier, smak, lukt og sanselige opplevelser. Separatutstillinger inkluderer «Det lange treet i havet» ved Nordnorsk kunstnersenter og «Å fange en gåte» ved Terminal B Kunsthall i Kirkenes (begge 2024). Ansten har deltatt ved gruppeutstillinger som «Tregreiner/Suorgi/Three Twigs» ved Sámi Dáiddaguovddáš (2022), «The Ocean» ved Bergen Kunsthall (2021), «Cod, Life, Love» ved Grace Exhibition Space, NYC (2019), Lofoten Internasjonale Kunstfestival (2019) m.fl.

Sigrid Espelien (f. 1984) arbeider med lokal leire som sitt medium og samarbeidspartner. Espelien har keramikerutdannelse fra Glas- og Keramikkskolen på Bornholm og en MFA i keramikk og billedkunst fra Cranbrook Academy of Art i Michigan, USA. Espelien jobber med leire i møte/overlapping med andre fagområder som arkeologi, geologi, byutvikling, arkitektur og industrien. Mars 2025 avsluttet Espelien sitt doktorgradsprosjekt «Jording med (blå)leire» ved Kunst og håndverksavdelingen på Kunsthøgskolen i Oslo, der hun har sett på hva interaksjon med blåleire i landskapet kan lære oss om tilhørighet og tilknytning til våre omgivelser og hverandre. I prosjektet utforsket hun bla. hvordan de norske leirelandskapene og leireprosessene kan være mer til stede i kunsten gjennom å involvere publikumsdeltagelse, det stedsspesifikke og det hendelsesbaserte. Framover skal Espelien jobbe som en av fem kunstnere med å lage kunst i offentlig rom til det nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy.