Kunst for Gaza -
Innsamlingsaksjon på Instagram

Kunstforgaza 2

Kunstfeltet i Trøndelag går sammen om å arrangere en innsamlingsaksjon til inntekt for UNICEF sitt arbeid for krigsrammede barn i Gaza. Fredag 8. desember starter en online kunstauksjon på Instagram-kontoen @kunstforgaza.

Nærmere 50 kunstnere har donert kunstverk til auksjonen. Publikum kan by på kunstverkene helt frem til torsdag 14. desember, da første auksjonsrunde avsluttes. Hele kjøpesummen går direkte til UNICEF. Kjøper kan enten hente kunstverket hos kunstneren eller få det tilsendt i posten.

Meningsfulle julegaver

Bak initiativet står Trondheimsbiennalen, Trøndelag senter for samtidskunst, Trøndelag Bildende Kunstnere (TBK), Norske Kunsthåndverkere Midt-Norge (NKM).

Mer enn 1,6 millioner mennesker i Gaza har akutt behov for hjelp. Barn, gravide kvinner og eldre er de mest sårbare. Nesten halvparten av Gazas befolkning er barn, og tusenvis er drept og skadet. Våpenhvilen mellom Israel og Hamas er over, og krigshandlingene på Gazastripen er gjenopptatt.

Vi ønsker derfor å gjøre noe aktivt for å vise vår solidaritet med menneskene i Gaza, uttaler initiativtakerne bak kunstauksjonen @kunstforgaza.

Line Anda Dalmar, billedkunstner og en av lederne av Trondheimbiennalen, ønsket å gjøre noe og ble inspirert av et auksjonsformat de benyttet i Sverige. Konseptet virket enkelt og gjennomførbart.

“Selv synes jeg at vi som medmennesker må kunne bidra så mye vi kan. Jeg har de siste månedene følt meg maktesløs, og dette er en fin måte jeg kan hjelpe. Samtidig fører mitt bidrag til at andre også gir. “

Initiativtakerne forteller at initiativet til kunstnerne har blitt godt mottatt. Kunstnerne i Trøndelag har vært svært sjenerøse og donert kunstverk til auksjonen. Det er mange fine kunstverk. Folk er så glade for at dette er noe som de kan delta i!

Nå oppfordrer vi publikum til å bidra ved å kjøpe noe meningsfullt til jul. Alle kjøpesummene går direkte til UNICEF, og det er til inntekt for en god sak.

Inga Skålnes og Eva Margrete Ballo

Kunstnere i Trøndelag har sjenerøst donert kunstverk, og ett av verkene du kan by på er «Hånd til hånd» (2023) av Inga Skålnes & Eva Margrete Ballo. Bildet er laget av nålefilt og broderi i ull fra pelssau.

Foto: Ballo & Skålnes

Kunstner Katherine Butcher sitter i styret til Trøndelag Bildende Kunstnere (TBK) og forteller begeistret om initiativet:

"Det er svært positivt å se kunstnerne gå sammen i fellesskap, for å skape engasjement, synlighet og støtte til de menneskene som trenger hjelp i Gaza akkurat nå. Kunst for Gaza-initiativet har som mål å bruke kunst til å fremme positiv endring, med originale kunstverk donert av profesjonelle kunstnere i Trøndelag. Betydningen av kollektiv deltakelse er nøkkelen til suksessen til dette initiativet. Derfor oppfordrer jeg alle nå til å spre ordet. Be kollegaer, familie og venner om å bli involvert i kunstauksjonen @kunstforgaza på Instagram nå i desember!"

Hele kunstfeltet støtter innsamlingsaksjonen

Til å synliggjøre kunstauksjonen bidrar de ulike atelierfelleskapene i Trondheim, visningsrommene for kunst og fagorganisasjonene til kunstnerne i regionen.

Trøndelag senter for samtidskunst bruker også sitt nettverk og sine kanaler til å informere bredt til folk om online kunstauksjonen @kunstforgaza.

Daglig leder ved Trøndelag senter for samtidskunst, Carl Martin Rosenkilde Faurby, sier:

«Jeg er enormt imponert over hvor raskt byens kunstmiljø har organisert seg. Mange av oss har nærmet oss grensen til apati som vitner til denne forferdelige situasjonen. Kunstnerne har derimot skjønt at selv om man ikke har mye, så kan man alltid bidra. Trøndelag senter for samtidskunst er glade for å kunne forfølge ambisjonen vår om å støtte opp om gode initiativ fra regionens kunstnere. Instagram – auksjonen «Kunst for Gaza» er derfor en påminnelse om at vi ikke må slutte å bry oss. Det er alltid mulig å gjøre en forskjell.»

Initiativtakerne til @kunstforgaza forsøker derfor å få flest mulig folk engasjert i denne innsamlingsaksjonen. Vi oppfordrer selvsagt alle om å spre engasjement for @kunstforgaza. Fortell om kampanjen til venner og bekjente.

Gjennom to uker gjennomføres to budrunder på kunstverk fra kunstnere som er basert i Trondheim og Trøndelagsregionen. Første kunstauksjon starter fredag 8. desember, og avsluttes 14. desember. Neste starter 15. desember og avsluttes torsdag 21. Desember.

Alle kan selvsagt donere en sum til UNICEF (eller hvilken som helst hjelpeorganisasjon) selv om du ikke ender med å vinne budrunden på kunstverket du byr på.

Innsamlingsaksjonen “Kunst for Gaza” kan følges på minaksjon.unicef.no

Online kunstauksjonen finner du her på Instagram @kunstforgaza

Facebook arrangement

PRESSEMELDING OG PRESSEBILDER HER

Carl Martin Rosenkilde Faurby og Line Anda Dalmar Foto Amalie Marie Selvik TSSK web

Kunst for Gaza - Carl Martin Rosenkilde Faurby (daglig leder TSSK) og kunstner Line Anda Dalmar (Trondheimsbiennalen)

Foto: Amalie Marie Selvik / Trøndelag senter for samtidskunst

Initiativtakere, administrasjon og aksjonsgruppen består av:

Line Anda Dalmar (Trondheimsbiennalen)
Carl Martin Rosenkilde Faurby (Trøndelag senter for samtidskunst)
Amalie Marie Selvik (Trøndelag senter for samtidskunst)
Katherine Butcher (Trøndelag Bildende Kunstnere)
Monika Mørck (Norske Kunsthåndverkere Midt-Norge)
Daniel Vincent Hansen (billedkunstner)

Kunstforgaza Spleis